woda kokosowa (sklep spożywczy online) to przejrzysta ciecz, którą pozyskuje się z zielonego kokosa. Wyróżnia się przyjemnym, delikatnym smakiem i zapachem, a także wyjątkowymi właściwościami funkcjonalnymi. Jest zupełnie czymś innym, niż mleczko kosowe, dlatego nie należy mylić ze sobą tych dwóch składników. Jest szczególnie popularna w Stanach Zjednoczonych, gdzie skradła serce wielu konsumentów. Możemy ją kupić w postaci czystej wody kokosowej oraz w formie dodatku do soków owocowych.
Woda kokosowa — skład i właściwości
W Ameryce wciąż udoskonala się produkcję wody kokosowej. Dlatego możemy spotkać coraz więcej produktów z jej udziałem. Co prawda, w Europie nie jest jeszcze tak popularna i sprzedawana na szeroką skalę jak w USA. Jednak zwolenników tego wartościowego produktu nie brakuje.
Woda kokosowa to doskonałe źródło składników mineralnych, a zwłaszcza potasu, wapnia i fosforu. Jest bogata w witaminy z grupy B: B1, B2, B3, B5 , B6 i niezbędną witaminę C — jest ona przeciwutleniaczem. Zawiera też aminokwasy egzogenne, takie jak:
-fenyloalanina,
-lizyna
– tryptofan
– histydyna.
Wszystkie powyższe składniki wpływają odżywiająco na komórki naszego ciała, wspomagając utrzymanie sprzyjającego nam stanu fizjologicznego. Z kolei glukoza i fruktoza są cukrami odpowiedzialnymi za wysoką osmolalność wody kokosowej. Co to oznacza w praktyce? Ich stężenie można porównać do tego, które naturalnie występuje we krwi.
Woda kokosowa, a alergie
Woda kokosowa jest pozyskiwana z zielonego kokosa, w którym nie brakuje substancji zwanej kinetyną. Kinetyna odpowiada za opóźnienie procesów starzenia się skóry. Bardzo cenną informacją jest fakt, że woda kokosowa nie zawiera alergenów, takich jak gluten i laktoza, dlatego mogą z niej korzystać osoby zmagające się z alergiami pokarmowymi. W jej składzie nie ma też cholesterolu.
Ponadto woda kokosowa posiada kwas laurynowy — organizm przekształcany go monolauryn, który ma właściwości antybakteryjne i antywirusowych. Co więcej, poza składnikami mineralnymi i witaminami, znajdziemy w niej cenne związki azotowe, enzymy i kwasy organiczne.