Sernik na zimno z Bułeczkami Mlecznymi

3 h 4 porcje idealny po obiedzie
31% mleka w dużym opakowaniu

Pyszny towarzysz każdego spotkania

Z rodzynkami, a może bez? Nieważne! Ważne, że z naszym przepisem odkryjesz sernik na nowo i spróbujesz go w niecodziennej odsłonie na zimno z Bułeczkami Mlecznymi.

Sposób przygotowania:

Krok 1

Tortownicę o średnicy 21 cm wykładamy papierem do pieczenia. Bułeczki kroimy na 2 cm kawałki i wykładamy nimi dno tortownicy.

Krok 2

Do garnka wlewamy 50 ml wody i dodajemy żelatynę. Zostawiamy na 10 minut. Po tym czasie podgrzewamy żelatynę, ale nie dopuszczamy do zagotowania, bo wtedy straci swoje właściwości. Po rozpuszczeniu żelatyny odstawiamy garnek.

Krok 3

Truskawki blendujemy z miodem na gładką masę. Dodajemy łyżkę kremu truskawkowego do żelatyny i energicznie mieszamy rózgą kuchenną. Sprawdzamy, czy nie zrobiły się grudki. Dodajemy kolejne 2 łyżki, mieszamy, a potem kolejne 3 łyżki i znowu mieszamy. Następnie możemy wlać już całość masy truskawkowej do żelatyny i dokładnie wymieszać.

Krok 4

Śmietanę kremówkę ubijamy w wysokim naczyniu do otrzymania bitej śmietany. Dodajemy ją do masy truskawkowej i delikatnie mieszamy. Całą masę przelewamy na bułeczkowy spód i zostawiamy na parę godzin w lodówce, a najlepiej na całą noc.

Krok 5

Przed wyciągnięciem ciasta z tortownicy oddzielamy ciasto od rantu nożem, tak aby podczas otwierania się nie zniszczyło.

Dekorujemy ciasto świeżymi owocami.